O čajích a jejich správné přípravě
Publikováno 05.01.2022 v 09:19 v kategorii Čajovnictví, přečteno: 50x
Pokud mluvíme o čaji, rozumíme tím zelený, černý nebo bílý, dále oolong či kouřové čaje, popřípadě rooibos. Ovšem pytlíkové ovocné čaje správně nazýváme "nečaje". Čaj jako takový je produktem rostliny s názvem čajovník čínský, což malinová Babička Růženka určitě není. V tomto článku se podíváme na základní rozdíly mezi výše uvedenými čaji a povíme si něco o jejich přípravě.
Jak již bylo řečeno v úvodním odstavci, tradiční čaje se dělí na zelený, černý a bílý. Někteří mezi čaje řadí také rooibos, tedy červený čaj, který ovšem není produktem čajovníku. Rooibos se vyrábí z keře, který se jmenuje čajovec kapský a roste výhradně v jižní Africe. Dále tu máme žlutý čaj, oolong, kouřové čaje či puerh.

Pokud jde o rozdíly mezi tradičními čaji, možná vás překvapí, že černý, bílý i zelený se získávají z jedné a té samé rostliny. Čím se tedy od sebe odlišují? Tím, jak jsou zpracovány. Začneme tím nejméně známým, a to je bílý čaj.
Bílý čaj
Bílý čaj se vyrábí z pupenů a mladých lístečků, což znamená, že se sbírá pouze po omezenou krátkou dobu. Vůbec nejlepší bílé čaje obsahují pouze pupeny. To z něj činí poměrně vzácný, ale znalci velmi vyhledávaný. Jeho chuť je velice jemná, protože lístečky nejsou při přípravě nijak váleny ani drceny.Zelený čaj
Příprava černého čaje je velmi jednoduchá. Lze použít vroucí vodu, dávkování je stejné jako u zeleného (2 lžičky na 200ml), doba louhování pak závisí na typu čaje (ceylonské čaje - 2 min; nepálské - 3 min; ostatní - 4 min). Standardně se z černého čaje připravuje pouze jediný nálev. Někteří lidé tvrdí, že při louhování delším než 5 minut má místo povzbuzujících (černý čaj obsahuje vysoké množství kofeinu) spíše uklidňující účinky.
Pro první nálev můžeme použít vroucí vodu, poté nižší teploty. Louhujeme 2-5 minut.
Zelený čaj je nejstarší ze všech druhů čaje. Po nasbírání se lístky suší a tepelně upravují, aby nedošlo k oxidaci. To se dělá buď přehazováním na velké pánvi nad ohněm, nebo napařováním listů nad vodou (běžná praxe v Japonsku - čaj pak chytne zvláštní aroma, které lze najít v japonských čajových směsích sencha a matcha). Dle země původu se čajové lístky balí do různých tvarů (v Japonsku jsou to dlouhé jehly, v Číně jakési pletence). Zelený čaj je většinou poměrně hořký, ale je běžnou praxí jej různě dochucovat - nejčastěji jasmínem. Je také velmi bohatý na vitaminy a obsahuje dost kofeinu.
Jeho příprava je poněkud náročnější než příprava bílého. Vlastně, připravit správně zelený čaj je docela náročné. Začátečníkovi ale postačí tyto základní informace: teplota vody nesmí přesáhnout 80°C, jinak by se čaj zničil; čím déle louhujete, tím hořčí bude (na první nálev stačí i 30 vteřin); z kvalitního zeleného čaje dokážeme připravit až 3 nálevy, přičemž druhý bývá nejlepší; na každých 200ml použijeme 2 lžičky zeleného čaje; nedoporučuje se používat kovové vybavení, které ovlivňuje jeho chuť.
V asijských zemích je běžné jej pít po jídle, protože zelený čaj urychluje metabolismus a napomáhá trávení.
Jeho příprava je poněkud náročnější než příprava bílého. Vlastně, připravit správně zelený čaj je docela náročné. Začátečníkovi ale postačí tyto základní informace: teplota vody nesmí přesáhnout 80°C, jinak by se čaj zničil; čím déle louhujete, tím hořčí bude (na první nálev stačí i 30 vteřin); z kvalitního zeleného čaje dokážeme připravit až 3 nálevy, přičemž druhý bývá nejlepší; na každých 200ml použijeme 2 lžičky zeleného čaje; nedoporučuje se používat kovové vybavení, které ovlivňuje jeho chuť.
V asijských zemích je běžné jej pít po jídle, protože zelený čaj urychluje metabolismus a napomáhá trávení.
Černý čaj
Černý čaj je asi nejpopulárnější druh čaje ve světě. Sběr lístků probíhá stejně jako u zeleného, ovšem černý čaj prochází oxidací. Po natrhání se lístky rozprostřou ve stínů ve větrané místnosti a nechají se, dokud neztratí 50% své vlhkosti. Poté se lístky svinují, čímž se podpoří fermentace. Čas fermentace ovlivní výsledek - pokud je příliš krátká, dostaneme něco jako zelený čaj, pokud příliš dlouhá, čaj ztratí svůj charakter. Následně se čaj dosuší a prosívá. Je o něco sladší než čaj zelený a patří k čajům, které jsou nejvíc dochucovány (například velmi známý Earl Grey). Příprava černého čaje je velmi jednoduchá. Lze použít vroucí vodu, dávkování je stejné jako u zeleného (2 lžičky na 200ml), doba louhování pak závisí na typu čaje (ceylonské čaje - 2 min; nepálské - 3 min; ostatní - 4 min). Standardně se z černého čaje připravuje pouze jediný nálev. Někteří lidé tvrdí, že při louhování delším než 5 minut má místo povzbuzujících (černý čaj obsahuje vysoké množství kofeinu) spíše uklidňující účinky.
Oolong
Oolong je něco mezi zeleným a černým čajem. Po natrhání se lístky vysouší a následně opalují nad ohněm a zároveň fermentují při vysoké teplotě. Oolong má nízký obsah kofeinu.Pro první nálev můžeme použít vroucí vodu, poté nižší teploty. Louhujeme 2-5 minut.
Rooibos
Rooibos je, jak již bylo řečeno, původem z jižní Afriky a získává se z keře čajovec kapský. Způsob jeho zpracování a používání je ale velmi podobný pravým čajům. Rooibos tradičně prochází fermentací, ale existuje i nefermentovaná verze "zelený rooibos". Tento čaj má velice jemnou chuť a je oblíbený pro vysoký obsah antioxidantů a stopových prvků. Rooibos neobsahuje žádný kofein, proto jej můžeme pít i večer.
Zaléváme vroucí vodou, připravujeme pouze jeden nálev a louhujeme cca 5 minut.
Zaléváme vroucí vodou, připravujeme pouze jeden nálev a louhujeme cca 5 minut.
Doufám, že se vám článek líbil a téma čajů vás zaujme, příště se v této rubrice totiž podíváme na tradiční čínský čajový rituál Gong fu cha <3
Komentáře
Celkem 0 komentářů